Större rumpmuskler gynnar sprintprestation

Större rumpmuskler gynnar sprintprestation

Större rumpmuskler matters! Forskare från Lougborough University studerade muskelanatomin hos elitsprinters (100 meter) för att ta reda på om specifika benmuskler skiljer sig beroende på tävlingsnivå.

För att ta reda på detta använde dem MRI för att ränta storleken på 23 olika benmuskler hos 42 män:

  • 5 elitsprinters (10:10 sekunder på 100 meter)
  • 23 underelit (10:80 sekunder på 100 meter)
  • 11 friska men otränade män (kontrollgrupp)

Studien, i samarbete med British Athletics, är unik eftersom den använde en större och snabbare grupp än normalt med strängare mått på muskelanatomi.

Resultat

Teamet fann att även om eliten i allmänhet var mer muskulösa, hade de ett specifikt mönster för muskulaturen. Vissa muskler i elitgruppen var mycket större än de otränade männen och, mer intressant, också större än undereliten – till exempel var det 32% i storleksskillnad i höftsträckarmusklerna (muskelgrupperna som sträcker höftleden) mellan eliten och undereliten.

Det fanns dock andra muskelgrupper, som exempelvis plantar flexors (vadmusklerna), som var av samma storlek i elit och underelit. När man tittar på enskilda muskler var storleken på GM nyckeln för att uppnå högre hastigheter. Betydelsen av detta fynd är anmärkningsvärt eftersom sprintprestation påverkas av många faktorer som exempelvis teknik, psykologi, näring, andra muskelstrukturer – så att hitta en variabel som står för 34-44% av idrottarnas säsongsbästa på 100-meter sprint är stort.

Forskarna konkluderar att storleken på höftsträckarmusklerna är viktigare än man trott. Den logiska innebörden med större GM leder till mer kraftproduktion och således hastighet. Därav är det väldigt relevant att öka storleken på höftsträckarna, i synnerhet GM, om målet är att förbättra löphastighet och sprintprestation.

Läs mer om träning av sätesmusklerna på Knäböj bättre än höftlyft för att bygga rumpa? Vi har även byggt ett träningsprogram anpassat för just muskelbygge Träningsprogram Bygg en stark rumpa 10 veckor.

Studie: The Muscle Morphology of Elite Sprint Running. Miller et al (2021).