Copenhagen adductor exercise för insida lår

Copenhagen adductor exercise är en övning för insida lår där man tränar primärt adduktorer och ljumskar. Muskelgrupper som är ansvariga för att föra ihop benen. Man har nytta av styrka i dessa övningar inom flera sporter, exempelvis fotboll och ishockey. Denna studie undersökte danska fotbollsspelare när de tränade enligt vanligt träningsprotokoll innefattande styrketräning och fotbollsträning jämfört med en grupp som även la till copenhagen adductor exercise i sitt program. Resultaten visade att interventionsgruppen ökade styrkan i höftadduktion med 35,7%.

Copenhagen adductor exercise är en tuff övning. Övningen kan skalas. Desto längre in på benet man har stödet, desto lättare blir övningen och tvärtom. Om du upplever att du inte orkar trots att stödet är långt in på låret rekommenderas att använda en Redcord och lägga höften i en sele för att avlasta en del av kroppsvikten.

Läs mer om dosering av Copenhagen adductor: Hur mycket träning?

Studie: Large eccentric strength increase using the Copenhagen Adduction exercise in football: A randomized controlled trial. Ishøi et al (2016).