Priming innan match för ökad prestationsförmåga

Priming eller tonus som vissa också kallar det används frekvent bland idrottare för att boosta sin förmåga att prestera senare till tävling. Det finns en mängd metoder och det är egentligen bara fantasin som sätter gränsen. Denna systematisk review undersökte styrketräning, cykling och sprint med målet att gå igenom den evidens som finns tillgänglig och utröna vilken metod som fungerar bäst.

Kontentan var att styrketräning och sprint (så länge båda sker på hög intensitet) gav bättre effekt än cykel för kvalitéer som styrka, power och snabbhet. Det som dock diskuteras i studien är att metoden för priming bör återspegla eller efterlikna sporten som utövas. För en cyklist som ska genomföra ett kort tempolopp är kanske priming på cykeln bäst medan ska en lagidrottare spela fotbollsmatch kan rörelsen vid sprint efterliknas mer det som sker på planen.

Intensiteten bör vara hög och volymen låg. Detta för att slå på nervsystemet och aktivera så stora delar av musklerna som möjligt utan att skapa nämnvärd trötthet i musklerna. Risken är att den totala belastningen blir hög och man får en långvarig trötthet i musklerna som hänger kvar till tävling.

Det är många faktorer som spelar in på hur ett primingpass ska se ut: övningsval, intensitet, volym och återhämtningstid.

Studie: The Use of Acute Exercise Interventions as Game Day Priming Strategies to Improve Physical Performance and Athlete Readiness in Team‐Sport Athletes: A Systematic Review. Mason et al (2020).