Proteintillskott ökar muskelmassa men inte kroppsfett

Proteintillskott ökar muskelmassa men inte kroppsfett

Studien undersökte om proteintillskott hade någon effekt på muskelmassa, kroppsvikt och kroppsfett. Man inkluderade randomiserade kontrollerade studier och gjorde en meta-analys på de inkluderade studierna. Resultat:

  1. Den sammanvägda effekten av tillskott av protein var ökad muskelmassa med i genomsnitt 0,69 kg och effekten var statistiskt säkerställd. Specifikt så ökade inte sojaprotein muskelmassa medan vassleprotein ökade muskelmassa jämfört med placebo. Kontentan var att vassle ökade muskelmassa medan soja inte gjorde det.
  2. Den sammanvägda effekten av tillskott av protein och kroppsvikt visade ingen signifikant skillnad i kroppsvikt under studieperioderna. Det var heller ingen specifik effekt av soja eller vassle. Slutsatsen här var att kroppsvikten var oförändrad hos deltagarna i studierna.
  3. Den sammanvägda effekten av tillskott av protein och kroppsfett visade ingen skillnad jämfört med placebo. Det var heller ingen skillnad mellan soja- eller vassleprotein. Kontentan av detta var att deltagarna inte blev fetare av proteintillskott.

Det finns dock några begränsningar med analysen. Främst, de inkluderade studierna doserade olika mängd protein mellan vassle och soja. Det finns andra studier som undersökt skillnaderna mellan vassle och soja där man kontrollerat så att man får i sig exakt samma mängd aminosyror (beståndsdelar av protein) och där har man inte sett någon skillnad i muskeltillväxt. Möjligen kan denna brist påverka utfallet av studien. Det var dock som att inte extra protein inte har någon nackdel. 

Något pixlad skärmavbilden från en forest-plot tillhörande studien. Grafen visar effekt av soja- och vassleprotein på muskelmassa.

Vi har tidigare gjort en infograf om protein innan läggdags för muskelbygge som kan va relevant för dig som intar protein innan läggdags.

Söker du efter svenskt protein har vi Proteinpulver Vassle Choco 900g och Proteinpulver Vassle Vanilla 900g. Vi tycker själva att vi har marknadens godaste smak!

Titel: Proteintillskott ökar muskelmassa men inte kroppsfett

Studie: Comparison of the Effect of Soy protein and Whey protein on Body Composition: A Meta-Analysis of Randomized Clinical Trials. Damaghi et al (2021).