Aspartamnedbrytning

Aspartamnedbrytning – hur bryts aspartam ned i kroppen?

Aspartam har fått en del uppmärksamhet genom åren och man har hört olika påståenden till vad det gör och inte gör.

Kroppen bryter ned aspartam till tre ämnen: 50% fenylalanin, 40% asparaginsyra och 10% metanol (PMID: 27753624) Fenylalanin och asparaginsyra är två aminosyror. Om dessa hade varit farliga för kroppen så hade vi inte kunnat äta exempelvis kött, grönsaker, frukter och juice – vilket även innehåller högre nivåer av dessa ämnen.

Långvariga randomiserade kontrollstudier visar att sötningsmedel har positiva effekter på viktnedgång och är generellt ofarlig för hälsan (PMID: 26708700; 24862170). Dessutom bryts aspartam ned väldigt snabbt till ovannämnda ämnen efter intag och hinner inte ligga kvar i magen så länge (PMID: 30721958)

Det gäller dock att vara källkritisk till befintlig evidens då det finns en del studier som finansierats av dryckestillverkare och även studier som använt sig av råttor med extremt höga aspartamintag som skall tas med en nypa salt innan man översätter det till människor.

Enligt Livsmedelsverket är acceptabelt dagligt intag 40mg/kg kroppsvikt. Det motsvarar ungefär 12,5 liter coca cola zero för en som väger 75kg.

Vi har massor med artiklar om nutrition.