Helkroppsträning eller byggarsplit för gains?

Denna studie jämförde två träningsupplägg mellan varandra i tio veckor. 21 tränade män rekryterades till studien där en grupp tränade hela kroppen på varje pass (helkroppsträning) och den andra gruppen delade upp muskelgrupperna per pass (s.k split eller byggarsplit)

Träningsupplägget för varje grupp var lika där skillnaden var hur övningarna fördelades mellan passen och muskelgrupperna. De utförde 5 set x 6 reps per övning med en rep kvar i tanken och en träningsfrekvens på fyra gånger i veckan.

Nedan visas träningsupplägget mellan helkroppsträning och byggarsplit:

Träningsupplägg för gruppen byggarsplit
Träningsupplägg för gruppen helkroppsträning

Resultaten för styrkeutvecklingen mellan träningsupplägget var identiska med ett undantag där helkroppsgruppen ökade styrkan i isokinetisk bänkpress (visas ej i bilden) mer än splittgruppen. Maxstyrka i knäböj och bänkpress visade en trend för bättre ökningar för helkroppsgruppen. 

När det kommer till muskeltillväxt var det en ökad trend för byggarsplit med signifikant skillnad på muskeln vastus lateralis. 

Sammanfattningsvis säger studien att helkroppsträning har ett övertag på styrkeutvecklingen medan byggarsplit är fördelaktigt för muskeltillväxten. 

 

Studie: A Comparison Between Total Body and Split Routine Resistance Training Programs in Trained Men. Bartolomei et al (2020).