Kapsaicin är ett (hett) näringsämne som finns i chilipeppar och även den aktiva ingrediensen som används i pepparsprej. 

Detta ämne har nyligen funnit sin plats i vetenskapliga studier då man studerat det tillsammans med konditionsträning och styrketräning. 

Med tanke på att kapsaicin ökar styrkeprestation hos människor och leder till lägre energikostnad under träning hos djur, undersökte forskarna effekten av kapsaicintillskott på (1) puls och ansträningsnivå (RPE) under högintensiv intervallöpning samt effekt på (2) träningsvolym på efterföljande styrketräning. 

11 tränade män utförde samma intervention vid två olika tillfällen: ett med 12mg kapsaicin och ett med placebo. Interventionen bestod av högintensiv löpning med efterföljande styrketräning. Totaldistans i löpningen var 5km i intervallform (1min löpning: 1 min vila) på maximal aerob hastighet. Efter 10 minuter vila utförde de 4 set på 70% av 1RM i parallella knäböj till muskulär failure. 

Studiedesign

Resultaten visar att tillskott av kapsaicin ökade repetitionsantalet på dessa fyra sett och även totalvolymen jämfört med när deltagarna tilldelades placebo. De upplevde kombinationsträningen även mindre ansträngande (RPE) och utförde den med lägre puls än vid placebo. Alla nämnda resultat var signifikanta med fördel till kapsaicin. 

Eftersom träningsvolym är en viktig egenskap för styrka och muskelmassa kan kapsaicintillskott bidra till att dämpa minskningarna i träningsvolym som framkallas av tidigare högintensiv träning. 

 

Studie: Acute Capsaicin Supplementation Improved Resistance Exercise Performance Performed After a High-Intensity Intermittent Running in Resistance-Trained Men. De Freitas et al (2019).