Bygg muskler lika bra med överbelastningsprincipen som med träningsvariation

Ska du fortsätta med samma träningsupplägg eller byta ut saker och ting? Ett klassiskt “brotip” är att byta övningsval eller någon annan variabel i träningen om man nått en platå. Detta påstående riktas nog mer mot vältränade individer som har svårare att bygga muskler eller öka i styrka gentemot en nybörjare.

För att se om denna myt håller så undersökte man saken. Man tog vältränade individer och randomiserade ett av benen till traditionell styrketräning med progressiv överbelastning (4 set x 9-12RM) och det andra benet följde ett periodiserat program med varierad setvila, repetitionsantal, fler set och högre excentrisk belastning.

Efter åtta veckor så hade bägge ben ökat lika mycket i muskeltillväxt utan några skillnader mellan dem. Evidensen föreslår att så länge man tränar på en hög ansträngningsnivå (t.ex träning nära failure) så behövs inte varierade träningsprogram. Vill man ändå variera träningen så ska man följa ett periodiserat träningsprogram mot ett långsiktigt mål och inte variera träningen slumpmässigt.

Klicka här för att komma till referensartikeln