Fysiologisk profil bakom marathon under två timmar

Eliud Kipchoge blev den första människan att springa ett maratonlopp under två timmar (1:59:40). Det unika med denna studie är att man har undersökt fysiologiska variabler på Kipchoge och 15 andra löpare i världsklass. Mätningarna tog plats vid Nikes projekt “Breaking 2”.

Snittiden på ett halvmarathon för deltagarna var 59:53 och på ett helmarathon var det 2:06:53. Dessa siffror är unika och ger oss en bättre inblick på fysiken bakom sådana prestationer.

Nedan listas några viktiga egenskaper som krävs för att springa ett marathon på rekordtid:

  • Högt VO2max (maximal syreupptagningsförmåga)
  • Att över tid kunna springa på en hög % av VO2max
  • Hög laktattröskel
  • Bra löpekonomi

När det kommer till kondition så är maximal syreupptagningsförmåga (VO2max) en betydande komponent. Ju mer syre vi kan använda desto mer energi för muskelkontraktioner. Med det sagt så betyder inte att ett högre VO2max leder till bättre prestation. För löparna i denna studie fanns det stora skillnaderna i högst uppmätta syreupptag (VO2peak) vilket betyder att fler faktorer påverkar löpprestation.

För att upprätthålla en löphastighet på 21,1 km/h i två timmar fann studien att en löpare på 59 kg måste ta in ca fyra liter syre per minut (67 ml/kg/min)

Det andra intressanta fyndet i studien handlar om löpekonomi – hur effektivt kroppen använder sig av syret under löpningen. Om en löpare kan springa i samma hastighet men använder mindre syre så är denne väldigt ekonomisk i sin löpning. Elitlöparna i studien har en låg syrekostnad och slösar väldigt lite energi på rörelser som inte driver dem framåt. De “studsade” i genomsnitt fyra centimeter över marken i varje steg vilket tyder på bra löpekonomi.

passertider för snabbaste maraton

Det tredje fyndet handlar om något som kallas för laktattröskel eller critical speed. Det hänvisar till en hastighet som kan behållas över en längre tid. Går man förbi tröskeln så ackumuleras trötthet snabbare än vad kroppen hinner forsla bort (anaerobt). Löparna som studerades verkade intuitivt veta hur man precis springer under denna vändpunkt utan att överskrida den.

Studie: Physiological demands of running at 2-hour marathon race pace. Jones et al (2020).