Denna studie jämförde effekten av att knäböja i maskin (hack-squat) eller med skivstång på idrottsprestation. 27 aktiva kvinnor rekryterades till studien och randomiserades till en av tre grupper: knäböj i hack-squat, knäböj med skivstång och en kontrollgrupp. De tränade två gånger i beckan i sex veckor inklusive hoppträning, sprinter och riktningsförändringar följt av tilldelad knböjsvariant. Kontrollgruppen utförde samma träning men utan knäböj. 

Outline av träningspassen

Eftertesterna visar att knäböj i maskin var minst lika effektivt, om inte effektivare än knäböj med fri skivstång.

Det intressant med studien är att kontrollgruppen som inte gjorde någon knäböj ökade lika effektivt i prestation i jämförelse med resterande grupper. Det tyder på att denna studie stöder specificitetsprincipen som lyder att vill du bli bättre på en övning eller rörelse ska den tränas regelbundet. 

För detta urval (otränade men aktiva kvinnor) är specificitetsprincipen en större träningsprioritet än styrka i det tidiga skedet av utvecklingen. 

 

Studie: A Comparison of Machine versus Free-Weight Squats for the Enhancement of Lower-Body Power, Speed, and Change-of-Direction Ability during an Initial Training Phase of Recreationally-ActiveWomen. Schwarz et al (2019).