Vilket typ av träning är bäst för att förbränna kalorier? Ska man träna kort och högintensivt eller på lägre intensitet men längre? Det är en fråga som många ställer sig och idag ska vi gå igenom en studie som undersökte fallet. Denna systematiska översiktsartikel inkluderade 22 studier som har jämfört högintensiv intervallträning (HIIT) gentemot distans. Studien tittade på hur många kalorier man förbrukar efter träningen av dessa träningsformer.

Resultaten visar att HIIT ökar EPOC nästan dubbelt så mycket jämfört med längre distansträning. Även om det låter bra så var skillnaden minimal, cirka 31 kalorier mer. I praktiska termer är denna mängd nästintill obetydlig för långsiktig fettförbränning. Baserat på denna artikel och forskningsfältet i sig är bägge träningsvarianter att rekommendera. I slutändan beror det på ens egen livsstil. HIIT är tidssnålt men kräver väldigt hög ansträngningsnivå, medan distansträning är något lättare och kräver att man tränar längre för att förbränna samma mängd kalorier. Alla individer kan inte heller utföra HIIT på grund av medicinska skäl och är mer lämpliga för lugn distansträning.

Då bägge träningsvarianter är att rekommendera så lyder huvudbudskapet att ett kaloriunderskott är nyckel till viktminskning. Träning är ett hjälpande redskap som främjar denna process men det är mycket lättare att skapa ett kaloriunderskott via kosten än fysisk aktivitet.

Studie: Magnitude and duration of excess of post‐exercise oxygen consumption between high‐intensity interval and moderate‐intensity continuous exercise: A systematic review. Panissa et al (2020).