Kosttillskott för konditionsidrottare

Kosttillskott för konditionsidrottare kan vara en djungel. Vad man ska inta för att prestera så bra som möjligt på just den tävlingen du tränat för eller sina tuffa träningspass.

Bikarbonat och beta-alanin är så kallade buffrare. Kort så hjälper de till att reglera pH-nivåerna i musklerna och bromsar acidos som gör att du orkar träna tuffare och ev längre. De lämpar sig till kortare tuffa pass, exempelvis intervaller 1-4 minuter långa där man producerar en väsentlig mängd laktat.

Nitrat har perifera effekter som gör att mitokondrierna förbrukar mindre mängd syre. Således kan det vara lämpligt att inta nitrat om målet är att vara uthållig över längre distanser.

Koffein har centrala effekter på hjärnan. De studier som finns på koffein tyder på att upplevelsen av tung ansträngning inte blir lika jobbig och gör att du kan tolerera längre och tuffare träning. Vi har gjort flera infografer om koffeinets inverkan på prestation. Önskar du läsa mer om koffein klicka här.

Anti-oxidanter finns i en mängd olika varianter. Vanligast är kanske C-vitamin som intas för att minska oxidativ stress och således öka prestation och påskynda återhämtning. Det finns däremot studier som visat att kroppen är beroende av oxidativ stress för att tillgodogöra sig träningen och utvecklas. I vilka mängder man ska inta eller inte inta C-vitamin verkar däremot oklart. Önskas vidareläsning om anti-oxidanters påverkan på träning, se Gomez-Cabrera et al., 2015, Merry et al., 2015 och Nikolaidis et al., 2012.

Under kategorin Kosttillskott finns en mängd information kring den senaste forskningen om kosttillskott, klicka här.

För att läsa mer om kosttillskott för konditionsidrottare, klicka på länken nedan.

 

Studie: Effects of Dietary Supplements on Adaptations to Endurance Training. Rothschild et al (2019).